Skip to content

Welke hersenhelft is dominant, Links of rechts?

Je ontdekt het met onze
gratis test!

We doen het allemaal elke dag: denken, voelen, praten, analyseren, fantaseren enzovoorts. De een is beter in analyseren, terwijl de ander de meest creatieve ideeën bedenkt. Zo heb je van jongs af aan al rekenwonders en creatievelingen in de klas zitten. Maar waardoor ontstaan deze verschillen?

De kans is groot dat de rekenwonders een dominante linkerhersenhelft hebben, terwijl bij de creatievelingen de rechterhersenhelft de overhand heeft. Het is ook niet voor niets dat een dominante hersenhelft deels bepaalt welke baan goed bij iemand past. Dus welke hersenhelft is dominant bij jou, rechts of links? Kom erachter in onze test!

“Logica”, “Cijfers” en “Analytisch” zijn kenmerkend voor iemand met dominante linkerhersenhelft. Verwerk je informatie vaak op een lineaire manier? Oftewel stap voor stap en op een systematische wijze?

 Dat zijn taken die meestal worden aangestuurd vanuit onze linkerhersenhelft. Iemand met een dominante linkerhersenhelft heeft behoefte aan overzicht en een plan van aanpak. Het is ook niet gek dat vaak planners en accountants een dominante linkerhersenhelft hebben.

“Intuïtie”, “Creativiteit” en “Muzikaliteit” zijn onder andere de verantwoordelijkheden van onze rechterhersenhelft. In tegenstelling tot de lineaire informatieverwerking van de linkerhelft, kijken mensen met een dominante rechterhersenhelft informatie vaak in eerste instantie naar het geheel. Hierbij leren ze eerder op een creatieve en onbewuste manier, en niet op basis van een gedetailleerde en logische analyse. Een keerzijde hiervan is chaos, waardoor acties blijven liggen. Daarnaast laten mensen met een dominante rechterhersenhelft zich eerder leiden door intuïtie en gevoel, en minder door ratio. Grote kans dat architecten, aannemers en muzikanten een dominante rechterhersenhelft hebben...

 

Deel deze test met je
vrienden of collega's
 • Het is belangrijker om inzicht te hebben in
  de eigen beweegredenen dan de motieven van de ander te begrijpen.
  Dag Hammarskjöld
  Zweeds diplomaat en van 1953-1961 VN secretaris-generaal 1905-1961
 • De wijze weet zonder te reizen, heeft inzicht zonder te kijken, bereikt iets zonder te handelen.
  Lao-Tse
  hinees filosoof +/- 600 v.C.
 • Inzicht in iemands karakter kan men m.n. aan kleinigheden ontlenen.
  Seneca
  Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver 5 v.C. - 65 n.C.
 • Het inzicht van één ogenblik is soms evenveel waard als de ervaring van een heel leven.
  Oliver Wendell Holmes
  Amerikaans schrijver en dichter 1809-1894
 • Grote kennis heeft nog geen inzicht.
  Diogenes Laërtius
  Griekstalig biograaf 3e eeuw na Chr.
 • Niemand weet welke weg beter is: die van twijfel tot inzicht voert, of die waarbij alle twijfel is uitgesloten.
  Konstantin Paustovski
  Russisch schrijver 1892-1968
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte over nieuwe testen.

Nieuwsbrief