Skip to content

Assertiviteit vergroten?

“To be assertive is to decide for yourself. And to trust that you are enough.”
– Edith Eva Eger

Assertiviteit  is een belangrijke skill in deze maatschappij. De mate waarin je assertief gedrag vertoont, zegt onder andere iets over de mate waarin je voor jezelf opkomt. Een assertief persoon komt voor zijn eigen mening op, zonder agressief te zijn. Ook al ben je van nature introvert - het is een skill die je kunt leren. Maar hoe doe je dat precies?

Wat is assertiviteit?

Als je assertief bent, kom je zowel verbaal als non-verbaal voor jezelf op. Je bent krachtig, straalt zelfvertrouwen uit en je staat altijd achter je mening. Een persoon die er een andere mening op nahoudt, laat je wel in zijn of haar waarde. Je stelt je dus niet nederig op, maar komt voor jezelf op zonder dat je agressief bent. Dat is assertief zijn in een notendop.

Hoe ziet assertief gedrag eruit?

Wat is assertief gedrag? Dat ziet er als volgt uit:

 1.  Je komt voor jezelf op;
 2.  Je zegt eerlijk wat je vindt, voelt, denkt en wilt;
 3.  Je bent niet bang om je kwetsbaar op te stellen;
 4.  Je neemt zelf verantwoordelijkheid;
 5.  Conflicten ga je niet uit de weg;
 6.  Je respecteert de ander.

Wat is geen assertief gedrag?

Sommige mensen hebben zo hun eigen kijk op assertief gedrag. Om je meer inzicht te geven, vertellen we je ook wat assertiviteit níet is:

Passief gedrag

Passief gedrag is als je conflicten uit de weg gaat en niet voor jezelf opkomt. Je stelt je nederig op. Of plat gezegd: je laat over je heen lopen, zodat de ander het conflict al gelijk heeft gewonnen.

Agressief gedrag

Je doet alles om je gelijk te krijgen en gaat daarbij de ander uit de weg. Je respecteert de ander niet in de discussie. Natuurlijk krijg je gelijk, maar het is niet goed voor je relatie.

Passief-agressief gedrag

Je bent aan het uitstellen, wegstoppen of je verzint smoesjes. Eigenlijk doe je iets vervelends, zonder dat je de ander rechtstreeks confronteert, puur voor je eigen gewin. Alleen zorgt het ervoor dat je niet serieus wordt genomen.

Zo ontwikkel je assertief gedrag

Hoe ontwikkel je oprecht en assertief gedrag? Dat bereik je door het volgende in acht te nemen:

 1. Zeg ‘nee’ als je niet kan: daar dwing je meer respect mee af, dan dat je jezelf in allerlei bochten wringt om toch ‘ja’ te kunnen zeggen;
 2. Sta open voor feedback: niemand is perfect en we maken allemaal fouten. Dat geldt ook voor jou. Sta er dus voor open om van anderen te leren;
 3. Geef je grenzen aan: als iemand grapjes maakt ten koste van jou, zeg dan dat je dat niet leuk vindt. Of geef het eerlijk aan als je moe en niet goed gehumeurd bent;
 4. Praat vanuit jezelf: door het dicht bij jezelf te houden, voorkom je dat je anderen veroordeelt of bekritiseert;
 5. Let op je houding: blijf ontspannen. Hou je schouders laag, je armen langs je lichaam en adem rustig. Dat geeft meer ruimte voor een gesprek.

Oefening baart kunst. Je bent niet gelijk een meester in assertief gedrag, maar deze tips zullen je zeker helpen. Weet jij hoe assertief je bent? Doe de test en komt er snel achter!

Doe de assertiviteitstest